středa 3. února 2016

Jak vařit v tajine

Jak vařit v tajine

A najednou je chce každý. V Evropě je s výhodou využíváme buď na dušení běžných evropských jídel. Vařené v taginu bez přidání tekutiny, kvůli nedostatku zásob pitné vody v zemích Maghrebu. Příprava stejnojmenného pokrmu trvá dlouho, proto se podává výhradně na svátky.


Stane se nepostradatelnou věcí v kuchyni a dobrým dárkem pro všechny hostesky. V některých receptech je v diskuzi psáno, že litinový hrnec tajin nahradí - dovolila bych si nesouhlasit. Používám tajin v k přípravě na plotně a ne v troubě, příprava je sice výrazně pomalejší.


Jak ale fungují a proč je kolem nich takový povyk? Tajine lze snadno najít v obchodě. Povíme si, v čem je jejich tajemství.


Marocká kuchyně je záviděníhodná a unikátní, snoubí se v ní vliv arabský, perský a andaluský, jakož i tradiční kuchyně berberská. Snad nejznámějším pokrmem marocké kuchyně je tajine , dušený pokrm z masa v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelné na tajine je nejen unikátní lahodná chuť, ale i celý postup vaření v cihlové nádobě jménem také tajine. Tradičně se používá dřevěné uhlí a přenosné vařiče vyrobené z jílu. Samozřejmě lze použít i na plynových a elektrických vařičích.


Jen je nutno zabezpečit aby se hrnec nepřehřál a nepraskl. V našem Steakhouse jsme obecně připravovat steaky s ven příchutě, ani sůl a pepř. Přesto pro dnešek budeme gril marinovaný steak jedno ramínko na mleté koření, Jack Daniels a trochu. Pozor ovšem na správnou hladinu tekutiny při dušení. Toto exoticky znějící slovo v sobě ukrývá tradiční marocký pokrm, na kterém si mohou pochutnat stejně tak milovníci masa jako zarytí vegetariáni.


Jak vařit v tajine

Má totiž mnoho variací. A věřte mi, že když jej jednou ochutnáte, popadne vás neodolatelná touha. V téhle knize najdete nejenom recepty, ale i metody, délku přípravy a rady, jak konopí vařit a zužitkovávat v plném rozsahu – v čajích, tonicích, polévkách nebo koupelích. Cedela Marlyová, která se narodila 23.


Kingstonu na Jamajce, je zpěvačka, tanečnice, módní. Každý kus je vyroben ručně, takže je každý originál. Tento typ nádobí je díky technologii Ceradon odolný proti nárazu a poškábání, takže v něm můžete jídlo nejen vařit a péct. Technologie Flame umožňuje pečení v troubě i vaření. Tak jsem si říkala, že bych v něm zkusila něco připravit.


Speciální tvar hrnce, který pochází ze severní Afriky, nejčastěji z Maroka. Spodní část tajine tvoří litinová miska, horní část pak špičatá keramická poklička ve tvaru obráceného trychtýře. Tento tajine je vyrobený ze smaltované litiny v červené barvě, pojme zhruba porce pokrmů. Elegance od značky LAVA.


To jsem vyzkoušela včera. Moje speciální tajine -nádoba byla totiž pro včerejší návštěvu sedmi mých kamarádů příliš malá. Králičí tajine byla i tak vynikající, voněla čerstvým koriandrem a králík se jenom.


Jak vařit v tajine

Kuřecí tajine recepty, které budete milovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky