úterý 9. února 2016

Jak udělat dobrou rozpustnou kávu

Nemáte čas kvůli dobrému šálku kávy pokaždé běhat do své oblíbené kavárny a chcete si ho dopřát i doma? Vybrali jsme pro vás pět zajímavých, a nebojíme se říct nejlepších přístrojů, díky nimž si i ve vlastní kuchyni vykouzlíte tu nejlepší filtrovanou kávu nebo třeba cappuccino. Schválně – máte v kanceláři rozpustnou kávu , kapsle nebo superautomat na espresso? To jsou totiž tři nejčastější metody, jak si Češi připravují kávu v práci.


A popravdě si nějak nevybavuji, že by mi někdo říkal, že mu ta „pracovní“ káva chutná.

Jestli jste ale výjimka a chutná vám, tak pak nečtěte dál. Udělat si v domácích podmínkách kvalitní kávu je v Česku leckdy snazší, než se jí dočkat v kavárně. A to přesto, že nemáte profesionální výbavu.


Každý máme svůj vychytaný způsob přípravy. Někdo miluje nezaměnitelnou vůni zrnkové kávy, kterou zalije horkou vodou z konvice, jiní využívají k přípravě třeba džezvu, další nedá dopustit na kávovar. Jak udělat dobrou kávu.


Je ideální v době dezertů, na konci jídla, jako snídaně, nebo dokonce když potřebujeme trochu větší energie v určitou dobu.

Dnes si již lze kávu dobře připravit doma. V první řadě je ideální pořízení mlýnku s nastavitelnou hrubostí, který zaručí vždy čerstvě umlětou kávu a pak také přístroj pro výrobu kávy. Existuje řada alternativních způsobů, jak si dobrou kávu připravit. A nemusíte k tomu kupovat drahé kávovary. Seriál, který jsme věnovali způsobům přípravy kávy, prozradil už mnohé.


Přinejhorším vám vlastní zkušenost ukáže, jak na to :-) Když jsem drobenku dělala poprvé, dala jsem větší množství mouky, krásně se drobila a na koláč se sypala jedna radost. Po upečení ale byla více křupavá, než by měla, bylo tam zkrátka moc té mouky. Překapávaná nebo také filtrovaná káva není o nic horší než espresso, je jenom jiná.


Pro její přípravu je lepší používat světleji praženou kávu , protože je méně hořká a více vyniknou její aromatické vůně a kyselinky v ní obsažené,“ vysvětluje Štěpánka Havrlíková ze Školy kávy. Mistryně v přípravě kávy ukázala, jak si správně nachystat kapučino Hospodářské noviny. Jiní zase mají rádi kávu hořkou, čehož se dá docílit naopak jemnějším mletím nebo delší dobou extrakce.


The káva Stává se jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, spolu s čajem ve všech jeho různých odrůdách. Stejně se to má s mlékem. Důležité je, abyste si na své kávě pochutnali, spíš než aby byla podle příručky.


Jezdí za ním do Afriky nebo do Jižní Ameriky a kávu si pečlivě vybírají. Kávová zrna si potom nechají posílat a praží je až doma na místě, vysvětluje Petr Baklík a zdůrazňuje, že čerstvě upražená káva je to pravé.

Proto doporučuje, abyste si našli svou pražírnu nebo dobrou kavárnu, kde upraženou kávu. Podle čeho vybrat dobrou kávu ? Káva je jako víno, záleží na mnoha detailech v průběhu pěstování, sklizně i zpracování a ze stejného keře může vzniknout káva zcela jiné chuti. Nejkvalitnější kávy se vyznačují minimálním obsahem kofeinu, jemnou, ale přitom výraznou vůní a plnou chutí po ovoci, květinách, kakau, oříškách či kvalitních dřevinách. Přeji Vám dobrou chuť a ještě jednou, nezlobte se na mě, myslím to upřímně a byl bych moc rá abychom se nenechávali ohlupovat reklamou na nejmenovanou rozpustnou kávu , kterak si její aroma podmaňuje krásné mladé dámy, to mě moc uráží, proto jsem se rozhodl reagovat. Do sklenice uvaříme rozpustnou kávu , (pokud sladíme, doručuji ji zrovna osladit, ale opatrně neboť koňak je sladký), po stěně sklenice nebo po lžíci vlijeme cl vaječného koňaku tak, aby se usadil na dně sklenice a ozdobíme šlehačkou.


Rád si dám dobrou kávu. Známý má pražírnu, takže přístup ke kvalitní surovině by byl. Jenže ho nemám v čem udělat , nemám kávovar. Což je v pořádku, kvalita něco stojí.


Problém je ten, že si kafe dávám sporadicky, maximálně tak 10x do. Pokud si dáváte záležet na tom, abyste byli kvalitní a dobrou kávu a nespokojíte se jen tak s rozpustnou kávou zalitou vodou s konvice, potěší vás tato kniha. Já ji dostala dárkem a překvapilo mě, jak fajn čtení to bylo.


Návod na přípravu želatiny je vždy na sáčku. Obecně platí, že se obvykle deset gramů sypké rostlinné želatiny smíchá s 2mililitry ovocné šťávy nebo jinak ochucené tekutiny, asi minutu povaří a ještě teplé vlije do formiček, pohárů nebo i na moučník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky