Bez česneku se dnes neobejde žádná hospodyňka. Ovšem, jak jej správně skladovat, aby nám opravdu dlouho vydržel a uchoval si co nejvíce cenných látek? Univerzální rada, jak dlouhodobě v domnácnosti skladovat česnek, neexistuje. Nejvhodnější prostor pro skladování konzumního i sadbového česneku je vzdušné stinné místo. Hodně záleží nejen na podmínkách, které na skladování máme, ale také na druhu a kvalitě česneku.
Nemáte-li k dispozici sklepní kóji, můžete k uskladnění využít například balkon nebo spodní část spižírny.
Bedny, přepravky či krabice vyložte měkkým materiálem propouštějícím vzduch (například pytlem, kusy polystyrenu) a skladujte v nich ovoce a zeleninu zabalené v novinovém papíře. Sestřenka uskladňuje česnek v kuchyni na horní lince ve džbánu. Má to jako kytici, česnek je částečně se stonkem a vydrží jí dokud ho všechen nespotřebuje, což je tak do ledna. Já se skladováním česneku nemám zkušenost, vždy si koupím dvě, tři paličky v zelenině a mám ho v ledničce.
Uskladnění česneku v paneláku Nowy nabytek Górali popisał się w meczu z tyszanami dwupakiem i jak sam. Prodej náčiní pro hobby a zahradu. Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek.
Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit. Takto uložený česnek ale částečně ztrácí své chuťové vlastnosti.
Každý může přidat vlastní recept. Používám do všech jídel, na topinky si pak vždy koupím čerstvý. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu. V lednu takto uschovaný je doteď beze změn.
Je v ní dvakrát vyšší vlhkost vzduchu než v bytě. I když česnek snese teploty kolem nuly, nenechávejte ho ani na balkoně – tam mu vadí rychlé střídání teplot a vzdušné vlhkosti. Jestliže trváte na uložení do chladničky, dejte česnek do nádoby nebo sáčku, které nedovolí pronikat vlhkosti zvenčí, a proložte papírem, aby absorboval vlhkost uvnitř. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho, což v paneláku je.
Tyto podmínky však vyhovují zmíněnému roztoči, který se v teple rychle množí a způsobuje vysychání stroužků. Základem pro skladování česneku je proudění vzduchu. Působí i jako dekorace, zvláště pak třeba na venkovské chalupě, ale klidně mohou zůstat i ve spíži v paneláku.
Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl stále použitelný a nezkazil se. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit. Pro toto uskladnění česneku je důležité koupit velmi čerstvý česnek i se zeleným stvolem. Takový neseženete v supermarketech, musíte pro něj na trh, kde se může prodávat i zapletený, který vypadá velmi pěkně. Stačí ho zavěsit v kuchyni a nebo vložit do nádoby bez vody.
Zpracování medvědího česneku Medvědí česnek je sezónní bylinka, kterou můžeme zpracovat na mnoho způsobů. Někdo si ho chce uskladnit v mrazáku , někdo zase použít při vaření, pečení nebo z něj připravit chutný pokrm na studeno, aby se v něm zachovaly všechny vitamíny. Podstatou uskladnění česneku na zimu jeho důkladné osušení, kdy ho necháme zavěšený alespoň jeden měsíc v místě, kam slunce nedosáhne, ale dostatečně tam proudí vzduch.
Poté česnek ostříháme (palíčák) nebo ukroutíme (nepaličák). Zároveň musíme zastřihnout i kořínky. Dalším způsobem, jak si v kuchyni prodloužíte sezonu medvědího česneku , je bylinkové máslo.
Hotovou směs dejte do mističky nebo malých formiček a nechte vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.