Jen se musíme naučit správně vína kombinovat s jídlem. Víte třeba, jaké se hodí víno ke kachně nebo k rizotu? Připravili jsme pro vás malého průvodce. Dobré víno podtrhne lahodnou chuť pokrmu a spojí se s ním v dokonalou souhru chutí.
Ale většina z nás, když si má ke svému menu zvolit správné víno , tápe. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak si správně vybrat to nejlepší víno k jakémukoli pokrmu. K drůbeži pijeme bílé víno. Ke kuřeti podíváme vína pikantnějšího rázu. Ke krůtě můžeme podat i víno červené, plnější.
K huse nebo kachně se však víno příliš nehodí. Ke zvěřině konzumujeme zásadně červené víno. Totéž platí i pro skopové maso. Kuře vyndejte z lázně – bude od vína nafialovělé – a víno slijte.
Zeleninu v něm už nebudete potřebovat, kuřeti předala v marinádě za tu dobu všechno, co mohla. Rozehřejte si pánev a na ní lžíce přepuštěného másla a všechny kuřecí kousky na ní opečte ze všech stran dozlatova. Bude to trvat tak 2–minuty z. Ke studené míse je vhodné lehčí bílé víno. Teplé předkrmy mohou doprovázet i plnější vína. K hlavním jídlům podáváme bílé víno k rybě , rakům, krabům, drůbeži, šunce, vaječným jídlům, omeletám, paštikám, jehněčímu, telecímu, mozečku, čerstvým sýrům, rýžovým a těstovinovým jídlům.
K pokrmům s hustými bílými omáčkami jsou vhodná především bílá vína. Ke konzumaci hustých omáček se zvěřinou jsou vhodná červená vína. Telecí maso s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným raným. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené.
K hutnějším úpravám drůbežího masa jsou nejvhodnější plná, lahvově zralá bílá vína dobrých ročníků. K tmavým masům a ke kořenité úpravě masa naléváme červené víno. Ke sladkým dezertům je vhodné sladké víno.
K sýrům podáváme víno podle druhu sýru. KetoMix vás v tom nenechá. Navíc obsahuje maximálně g cukru na dcl. Ke smaženému kaprovi se výtečně hodí Rulandské bílé víno. Například ke grilovanému kuřeti podávejte Rulandské bílé a ke smaženému kuřeti je vhodnější Veltlínské zelené.
Kuřecí, krůtí maso a drůbeží polévky podáváme s bílými málo aromatickými víny typu Müller-Thurgau, Pálava. Ke grilovanému kuřeti podáváme vína odrůdy Rulandské bílé, ke smaženému drůbežímu masu je vhodné Veltlínské zelené. Bílé víno ke kuřeti a rybě. Toto víno si totiž právě odneslo zlatou medaili ze soutěže Prague Wine Trophy. Ve své kategorii zvítězilo v konkurenci sauvignonů z celého.
Nedávno jsem podlévala maso polosuchým bulharským vínem. Sofia Medara se myslím jmenovalo, ale nejsem si jista. Může být mírné až hodně sladké, v tom případě se používá jako stolní nebo dezertní víno. Suchý ryzlink se hodí ke kuřeti , vepřovému masu a ke kořeněným jídlům. Vlašský ryzlink je suché, kyselejší víno s jemnou ušlechtilou vůní.
Během toho oloupejte a nakrájejte mrkev a přidejte k masu do party. Po chvilce také červené víno , u kterého je potřeba nechat odpařit alkohol. Na jiné pánvi na troše tuku opečte větší kusy žampionů, přidejte slaninu, pórek nebo šalotku.
Pak také nadrobno nakrájený česnek, sůl, pepř a lžíci hladké mouky. Víno jiskrně zlaté barvy, ovocná vůně zralých hrušek a jablíček. Chuť je mohutná, ovocná s tóny přezrálých hrušek, jablíček a rozinek doplněné zbytkovým cukrem. Vhodný ke karamelizovaným úpravám masa, asijské kuchyni, kuřeti na medu ale také dezertům typu tyramisu a creme brulée. Jaké víno podávat k rybám.
Příloha ke kuřeti recepty, které budete milovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.