čtvrtek 10. října 2019

Jak našlehat mléko bez kavovaru

Vždy volte kvalitní plnotučné mléko. Aby vám šla pěna vůbec ušlehat, mléko musí mít větší obsah tuků a bílkovin. Vybírejte takové, které vám chuťově vyhovuje. Nemusíte kupovat žádné speciální, bohatě stačí nějaké ze supermarketu, které je čerstvé a pokud možno co nejvíce tučné.


Jde to překvapivě snadno. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem takzvaný „kávomilec“.

Ranní kávou má denní kofeinová jízda rozhodně nekončí. Kdybych ale měla pro každé cappuccino běžet do kavárny, tak bych sice byla v kondici, ale to samé by se nedalo říct o stavu. Ať už máte malou, čtvrtlitrovou, která je pro domácí naprosto dostačující, nebo větší, pro dokonalé našlehání pěny je potřeba naplnit ji studeným plnotučným mlékem vždy maximálně do poloviny (záleží na jejím tvaru).


Tento typ domácích kávovarů má trysku uzpůsobenou tak, aby na ní dokázal našlehat mléko úplně každý. Nicméně pokud znáte jemné sametové cappuccino z kavárny, tak asi budete zklamáni výsledkem. Pěna bude totiž velmi hrubá a na povrchu se objevují velké bublinky. Navíc může být mléko velmi řídké.


Hot – ohřev mléka bez napěnění, Baby – ohřev mléka na teplotu bezpečnou pro děti. Způsoby, jak mléko našlehat.

Možnosti, jakým způsobem mléko našlehat máte v podstatě tři a to pomocí ručního napěňovače, elektrického napěňovače a trysky na kávovaru. Který způsob je nejlepší záleží na Vašem vkusu, ale nejjednodušší je šlehání pomocí napěňovače. Tento kávovar je nejrozšířenější díky cenové dost.


Pokud hledáte přesný postup, jak si mléko našlehat buďto pomocí ručního šlehače nebo pomocí trysky na kávovaru, nezapomeňte navštívit tenhle článek. Dozvíte se v něm vše podstatné včetně toho, jaké mléko je nejvhodnější, kde si pořídit dobré vybavení a jak si při šlehání mléka poradit. Vytáhneme si studené mléko z lednice a nalijeme jej do konvičky.


Mléko nalijeme zhruba do půlky konvičky. Před každým použitím trysku otřeme hadříkem, kterou máme speciálně vyčleněnou na její otření a profoukneme, aby se nám v trysce nedržela zkondenzovaná voda. Není od věci nachladit i konvičku, např. Pokud to neuděláte, mléko se ohřeje rychleji, než ho pára stihne našlehat , a mohli byste ho i převařit (což rozhodně nechcete, protože přehřáté bílkoviny chuť mléka změní a pěna navíc nebude držet).


Mnoho lidí tvrdí, že připravit šálek dobrého espressa je umění samo o sobě. Anglický termín „latte art označuje techniku přípravy a práce s mléčnou pěnou, kterou se dotváří nápoje na bázi espressa. Dnes vám popíši, jak napěnit mléko pro přípravu Latte Machiatto. Jak našlehat mléčnou pěnu.


Stačí otevřít a budeš v obraze. Máte rádi kávu a nedokážete si ji představit bez mléka ? Jenže obyčejné mléko nebo smetánka už vám leze krkem? Zkuste mléko napěnit a zážitek z pití.

Jojo taky si furt prohlížím na ty videa jak pění to mléko v konvičce a na závěr mají právě to husté mléko , kterého chci taky dosáhnout. Nejdříve si musíme uvědomit, jaký nápoj chci z našlehaného mléka připravovat a jaký má šálek nebo sklenice, do které následně budu našlehané mléko lít, objem. Vždy je nutné vybrat konvičku podle toho, kolik mléka budu potřebovat.


U šlehačů s ohřevem volte vnitřní části v nerezovém provedení nebo v podobném, ke kterému se horké mléko nepřipaluje a horká pěna nebude lepit. Pomocí pěničů mléka zcela jednoduše a bez námahy. Ideálně si vyberte plnotučné mléko , se kterým jsou výsledky prokazatelně nejlepší. Co velmi oceňujeme, je i hlídání teploty vody v bojleru po šlehání mléka. Aby šlo mléko našlehat , je nutné do něj vpustit opravdu vřelou páru.


Jenže tím se bojler příliš zahřeje, a pokud byste hned připravovali další kávu, nebyla by dobrá. Voda by ji nevhodně přepařila. Důležité je, aby mléko uvnitř konvičky vytvořilo vír, bez kterého vám nevznikne kvalitní pěna.


Kávovar na tuto skutečnost upozorní. Ukončení šlehání – jak jsme již zmínili, velkou roli při šlehání mléka hraje teplota. Moment, kdy máte trysku vypnout, totiž přijde ve chvíli, kdy se konvička ohřeje na takovou úroveň, že ji sotva udržíte v ruce.


Všechny metody přípravy fungují na stejném principu: je potřeba ohřát mléko a smíchat ho se vzduchem, aby vznikla pěna. Přirozeně se vyplatí vyzkoušet kávu od Tchibo někdy i bez mléka – černou – a vychutnat si tak její pestré chuťové nuance. Přesto je mléko pro řadu vyznavačů dobré kávy jejím perfektním.


Při šlehání můžete vyzkoušet konvičkou pohybovat krouživými pohyby, nebo ji držet bez hnutí. Je to spíš otázka zkušeností. Jistě brzy přijdete na to, jakým způsobem dosahujete nejlepších.


Možností, jak si doma vyrobit své oblíbené kafe s dobrou a hutnou mléčnou pěnou, je několik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky