pátek 27. ledna 2017

Hruška strom

Jde o hybridogenní druh se složitým vývojem. Strom je významný především ovocnářsky kvůli plodům zvaným hrušky, ceněné je však i dřevo a kvetení. Mezi ovocnými stromy, které se běžně vysokého věku nedožívají, patří hrušeň. Pochádza z oblasti strednej a východnej Európy a juhozápadnej Ázie. This feature is not available right now.


Please try again later.

Do rodivosti vstupuje neskôr. Vysoko odolný voči mrazu a chorobám. Výška stromu do metrov. Má bohatý koreňový systém.


Podpník Plánka – stromy rastú bujne, dobre sa prispôsobujú prostrediu. Vysoká odolnosť voči nízkym teplotám, dlhú životnosť. Tieto šťavnaté plody sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné.


Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie. Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C.

Profesor Ivan Hričovský vysvetľuje, ako sa dá upraviť rast mladej hrušky po tom, čo jej vyschol plánovaný stredník. Odporúča odstrániť stred a určuje nový st. Hruška je plod ovocného stromu hruška. Kedysi boli u nás jedným z najrozšírenejších ovocných druhov.


Dnes sa opäť stávajú populárnymi a nájdeme ich dokonca aj vo vyššie položených regiónoch. Umožňujú to nové odrody, ale aj efektívnejšie pestovateľské tvary. Nabídka ovocných stromů vhodných k sloupovitému zapěstování. Máte malou zahrádku nebo dokonce pouze terasu? Pak jsou pro Vás sloupovité a zakrslé stromky výbornou variantou.


Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné. Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání respektive sklizně dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle.


Jeho kmen je hustá, prasklá a šedá kůra. Větve jsou hladká kůra, nejprve zelená a poté zčervenají. Vhodné je vysádzať ju teplejších polôh s kvalitnými, na živiny bohatými pôdami. Charakteristika podpníkov pre hrušky: dula - pomalšie rastúci podpník, menšia kompaktná koruna, skorý nástup do rodivosti, vyžaduje úrodnejšiu pôdu. Pokud je třeba omladit celý strom , řízněte korunu cca 2-metry nad zemí, těsně za nějakou silnou, zdravou a dobře rostoucí větví.


Hrušeň snese i velmi radikální řez.

Jak poznáme květní a listové pupeny – listové pupeny přiléhají k větvím a jsou menší. Květní pupeny jsou plnější, zaoblenější. Pokud v obchodě objevíte plody, které vypadají trochu jako hruška i jablko zároveň, máte před sebou nashi.


Jsou šťavnaté a chutné. Lidově se nazývá asijská hruška , ale kříženec jabloně a hrušně to není. Strom dosahuje vysoké pravidelné úrody, odporúčaná aj pre DIABETIKOV.


Výborná aromatická maslovka na priamy konzum i na kompóty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky