úterý 28. února 2017

Kardamon koreni

Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století), Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Dražší je již jen šafrán a vanilka.


Podle latinského názvu, který byl zvolen podle místa hojného výskytu, se správně semínka kardamovníku nazývají kardamom. Staří Egypťané používali kardamon na čištění zubů a osvěžení dechu, Řekové a Římané ho používali do parfémů.

Vikingové ho přivezli z Konstantinopole do Skandinávie, kde je oblíbený dodnes do pečiva a moučníků. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie. V dobách minulých patřilo jakékoli koření mezi velmi drahé záležitosti a lidé se jej vážili mnohem více.


Dokonce se kvůli jeho získávání pořádaly výpravy do nejrůznějších zámořských lokalit. Jedním z typických a vcelku aromatických exotických koření je i kardamom. Tobolka kardamomu je ceněným kořením, které se většinou suší na slunci.


Kardamón zdravé a vzácne korenie3.

Arabská kuchyně přidává kardamom do sladkých pokrmů a dochucují s ním kávu a čaj. Ve Skandinávii jsou velmi populární kořeněné. Koření té nejvyšší kvality je dováženo ze všech koutů světa a baleno do speciálních sáčků Aromapack, které zaručují dlouhodobé uchování prvotřídních chutí a vůní. Ten je dôležitou ingredienciou napríklad do kari či garam masála – obľúbených indických korení. Právě odtud vznikly oba výrazy, a to jak kardamon , tak i kardamom.


Používá se do směsí koření a sladkých pokrmů. V angličtině se tradičně užívají oba tvary, a to jak cardamon,tak i cardamom. Jinak samotné koření kardamom se získává ze semínek kardamovníku obecného. Tato rostlina se původně nacházela v Indii. Dnes roste v mnoha zemích, kde se nacházejí tropické.


Přidat jej ale můžete i do kávy, dezertů nebo tradičně k ochucení masa. Je to výborný prostředek na uklidnění žaludku a pomáhá také bojovat proti depresi. Tobolky kardamomu se používají k osvěžení dechu – stačí je rozkousat. Indické koření k dochucení moučníků, sladkého pečiva, dortů a pudinků, ale i likérů.


Je to vytrvalá stálezelená rostlina, která dorůstá do výšky dva až čtyři metry.

Plody byliny kardamovníku obecného (zelená zrna) obsahují semena a jsou vysoce ceněným kořením. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Výrazná korenina s blahodárnymi účinkami.


Cenená je už po stáročia. Poznali ho už starobylé národy ako Gréci, Rimania, Egypťania. Toto vzácne korenie sa používalo aj ako platidlo. Ani to však nebrání tomu, aby jeho obliba v Česku stoupala. Jeho kořenitá a nasládlá chuť již není známá pouze gastronomickým fajnšmekrům.


Karadamon můžete přidat do nápojů, sladkých pokrmů i cukroví. Je to rákosovitá trvalka, která roste ve vlhkých lesích na indickém Malabárském pobřeží. Vlastním kořením jsou tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách. Jeho vůně je aromatická, ale nasládlá, ovocná a pronikavá. Chuť obsahuje náznak kafru nebo eukalyptu, je ostrá a uzená s teplou hořkosladkou příchutí.


Je prekvapujúce, že ľudia utrácajú miliardy za žalostne neefektívne a dokonca škodlivé lieky, keď ich vlastný regál s korením obsahuje toľko liečivej prírodnej sily. Get koreni With Fast and Free Shipping on eBay. Bay Is Here For You with Money Back Guarantee and Easy Return.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky