středa 30. listopadu 2016

Kardamom léčivé účinky

Podívejme se na možnosti použití tohoto koření v kuchyni a také na to, jaké má zdravotní účinky. Prášek z nich vyrobený má tedy zajímavé léčivé účinky , pro něž byl v Asii používán odedávna. Historikové se dodnes nemohou shodnout, kdy přesně lidstvo objevilo kardamom.


Existuje celá řada teorií, z nichž například jedna předpokládá, že se vyskytoval již ve visutých zahradách královny Semiramidy. Kardamom a jeho účinky.

Ať to bylo, jak to bylo, kardamom si i dnes zaslouží naší pozornosti, a to nejen kvůli své. Léčivé účinky kardamomu. Stejně jako téměř každé koření i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu a účinkují mírně močopudně. Právě kardamom dokáže zajistit, že vám nic nebude ležet v žaludku.


Používají se plody či mletá semena tropické byliny zvané kardamovník obecný. Je jednou z hlavních složek kořenící směsi Garam Masala.

Co si mnoho lidí neuvědomuje je to, že kardamom má také léčivé účinky. Môže pomôcť telu vytvárať spojivové tkanivo, kosti a pohlavné hormóny. Rozeznáváme pravý zelený a nepálský hnědý.


Právě pravý kardamom je tím žádanějším, protože nepálský obsahuje mnohem méně účinných látek a používá se pouze jako náhrada. Plody kardamovníku se obvykle používají jako koření. Proto je velmi prospěšný na trávení , posílení krevního oběhu, posiluje srdce a játra , odstraňuje pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus. Sbírají se především plody, ale užívají se i oddenky.


Je tedy velice prospěšný na trávení, posiluje krevní oběh, pomáhá při pálení žáhy a detoxikuje organismus. Pokud si neumíte odepřít sladké, užíváním kardamomu alespoň snížíte negativní vliv sladkostí na váš organismus. Zmírňuje pálení žáhy, chrání žaludeční sliznici a podporuje uvolnění. Všechny odrůdy se používají jako koření i pro své léčivé účinky.


Semena se získávají z makovic a nemají žádné vedlejší účinky , jako je tomu u jiných produktů z máku kvůli opia. Jitrocel se kdysi nazýval králem cest a již v dávných dobách rostl k užitku lidí. I ty, jitroceli, matko rostlin, otevřená k východu, mocná v nitru, přes tebe hrkotají vody, přes tebe jezdí ženy, přes tebe jezdí ženiši, nad tebou odfukují býčkové. Pro milovníky sladkého – kardamom dokáže eliminovat negativní účinky sladkostí na lidské tělo a snižuje míru překyselení.


Afrodiziakum – obyvatelé starověkého Egypta využívali kardamom ke zvýšení svého libida.

Dýchací cesty – kardamom funguje jako prevence astmatu, zápalu plic a dalších onemocnění dýchacích. Zeštíhlující kardamom. Od dávných dob jsou léčivé účinky kardamomu jako činidla na spalování tuků známy.


Byl používán ve složení čajů a odvarů, přísad do jídel ve formě koření. Velkým efektem je použití tohoto koření v kombinaci se stravou, zejména když jsou ještě. V kombinaci s mlékem nebo sladkostmi je zahřívající. Přidáváme špetku do teplého mléka pro zvýšení stravitelnosti, případně do jogurtu, protože snižuje jejich zahleňující účinek. Stimuluje organismus, zahání únavu i horečku, osvěžuje dech.


Zázrak pro trávení a duši. Trávicí potíže se často dostavují v důsledku stresu a rozčilení. Když si rozhodíte zažívání, odrazí se to zhoršením psychického s. Složení kari koření: nejdůležitější složkou je kurkuma, ale patří sem i kardamom , koriandr, římský kmín, pepř, zázvor, skořice, bazalka, česnek, pískavice či chilli. Některé z těchto složek ovšem často chybí, a naopak se objevují i další. Celý badyán se přidává do ovocných kompotů a do svařeného vína.


Mletý badyán je výborný do perníků a sladkého pečiva. Badyánem rádi ochucují jídla kuchaři ve Vietnamu a jižní Číně. Odvar z badyánu pomáhá při žaludečních potížích.


Pozitivně působí při kolikách, žaludečních a střevních křečích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky