úterý 29. listopadu 2016

Spotřeba vody pračky

Jestli je tedy nejlepší nápad koupit pračku s nejnižší spotřebou vody je relativní. Když budete celý rok prát pouze na jednom programu, požadované hodnoty určitě dosáhnete a budete spokojení. Bohužel, takové používání pračky nemá smysl a při kombinovaném používání jednotlivých programů bude spotřeba vody.


Spotřeba vody pračky

Co se týče spotřeby vody , zde se výrobci praček rozcházejí v rámci toho, co považují za optimální spotřebu vody. Ne vždy nižší uváděná spotřeba vody nutně znamená skutečnou úsporu. Skutečná spotřeba závisí na zvoleném programu praní, neodpovídá základní hodnotě. Porovnávat pračky podle roční spotřeby je poměrně nevýhodné.


Doporučujeme tedy obě hodnoty vydělit 2(což je počet pracích cyklů počítaný na rok). Získáte tím spotřeby na jeden prací cyklus. Ideální je, pokud je spotřeba elektrické energie nižší než kWh a spotřeba vody klesá pod až litrů. Tento údaj umožňuje srovnat různě velké pračky.


Spotřeba vody pračky

Otáčky Maximální počet. Pokud jde o konkrétní čísla, spotřeba elektřiny by za jeden prací cyklus měl být menší než kWh a spotřeba vody nižší než litrů. Jak jsme si již řekli, úspory dosáhnete i tím, že při každém praní naplníte buben na maximum. Průměrná spotřeba energie na jeden cyklus je podle výrobce kWh a spotřeba vody litrů. Maximální kapacita je kg, nicméně výrobce doporučuje buben naplnit jen kg prádla.


Nemusíte to vážit, jen pračku. Kolik doma spotřebujete vody ? Jaká je průměrná denní spotřeba na osobu? Kde se využívá nejvíce vody ? Jaké množství vody si vyžádá myčka nebo vana?


Konkrétně by v ideálním případě spotřeba elektrické energie neměla přesáhnout kWh za jeden prací cyklus, dražší pračky zvládají i spotřebu kolem kWh. Jakou láhev na vodu zvolit pro opakované použití? Ovlivní sůl z čistícího přístroje pitné vody chod domovní čistírny odpadních vod? Náklady na provoz jsou mnohem důležitější než samotná pořizovací cena. Musíte totiž hledět na to, kolik vaše pračka spotřebuje elektrické energie a vody , ale také na účinnost praní.


Spotřeba energie a vody. To zjistíte podle energetické třídy, která musí být jasně vyznačena na tzv. Roční průměrná spotřeba vody – Údaj je vypočítáván z 2pracích cyklů. Objem bubnu – Maximální hmotnost prádla v kg. Dalším údajem na energetickém štítku je hodnota, která nám udává spotřebu vody daného přístroje.


Stejně jako u klasické pračky potřebujete k praní vody. Tudíž bude spotřeba vody o něco větší než u běžných klasických samostatných. Tato hodnota je udávaná v litrech za „roční praní“(2pracích cyklů za rok).


Jaký zvolit filtr na vodu vhodný pro přípravu kávy a čaje? Vypočítává se ze základního programu, při navolení jiného než základního, se spotřeba vody liší. Jednoduchým vynásobením průměrné spotřeby pitné vody na osobu a den s počtem dnů v roce dostaneme průměrnou roční spotřebu pitné vody na osobu – cca 3m 3. Směrná průměrná spotřeba vody za rok dle vyhlášky č. Pokud jde o prostor, s tím souvisí i kapacita bubnu, respektive kolik prádla zvládne pračka vyprat během jednoho pracího cyklu. Záleží, jestli jde o domácnost s jedním členem nebo početnou rodinu.


Dále se u praček řeší energetické třídy, spotřeba vody a také hlučnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky